Huawei Yasağı Sonrası Huawei Telefonlara Ne Olacak? - Teknoloji Gündemi Konumuz ABD ve Çin Çekişmesi

Huawei Yasağı Sonrası Huawei Telefonlara Ne Olacak? - Teknoloji Gündemi Konumuz ABD ve Çin Çekişmesi

Channel:
Subscribers:
717,000
Published on ● Video Link: https://www.youtube.com/watch?v=zK7-ZDbx3EY



Duration: 21:54
201,574 views
4,032


ABD'nin Huawei'ye cihaz ve yazılım satışını yasaklaması bizi, yani kullanıcıları nasıl etkileyecek? Huawei telefonlar güncelleme alabilecek mi? Diğer Çin şirketlerine ne olacak? Ve bütün bunlar nasıl başladı sorularının yanıtlarını videomuzda bulabilirsiniz. Aşağıda konu ile ilgili haberlerimizi görebilirsiniz.

Öncelikle, bu tarz olayların temelleri oldukça eskiye dayanıyor. 2014 Tarihli bu videomuzda trend değişimiyle ilgili tespitlerimizi izleyebilirsiniz:Teknoloji Gündemi – Teknolojide Küresellikten Yöreselliğe Dönüş https://www.technopat.net/2014/07/04/teknoloji-gundemi-teknolojide-kuresellikten-yoresellige-donus/

Program notlarımız:
Ali'nin Notları:
Nisan 2018 - ABD, ZTE'yi 7 yıl banladı. ABD teknolojisi satmıyor. Sebep: İran ve Kuzey Kore'ye satışlar ve satış yapan personele ZTE'nin prim ödemesi yapması.
Mayıs 2019 - ABD yönetimi Huawei'yi teknoloji satışı yapılmasi yasak şirketler listesine ekledi. Intel, Qualcomm, Google gibi Silikon Vadisi devleri, Huawei'ye yazılım ya da donanim satamayacak. Broadcom, Microsoft ve sayısız şirket de bu karara uymak zorunda.Bu durum Huawei'nin cihazlarında ABD teknolojisine erişimi engellemiyor. Instagram ve YouTube açılmaya devam edecek, ücretsiz uygulamalar indirilebilecek.

Sorun Huawei'nin ABD işlemcisi alamayacak olması. Huawei tutup ABD yongasi içeren ürunleri baska ülkelerden de alamayacak. Satan olursa ABD ona da yaptırım uygulayacak.Huawei bir yılda 70 milyar dolarlık parça alıyor, bunun 11 milyar doları ABD'ye gidiyor. Huawei bu tür bir duruma karşı büyük miktarda yedek parça stoğu bulunduruyor. Yani mevcut cihazlarını destekleyebilecekler. Bu esnada da muadil ürün tedariğini oturtmaya çalışacaklar.

2012'den bu yana kendi işletim sistemi üzerinde de çalışan Huawei, Android'in açık kaynak sürümünden kendi sürümünü ortaya çıkartabilir.


Emin'in Notları:
2017’de 153 milyon cihaz dağıtıma gönderildi ve bu durum Huawei’yi Samsung’dan sonra en büyük ikinci akıllı telefon tedarikçisi yaptı.
Böylece Huawei cihazları Amerika’da satılmamasına rağmen, Apple ve Samsung ile beraber ilk 3’e yerleşmiş oldu.
2018 yılında 200 milyon cihaz satıldı.- Huawei cihazları 170 farklı ülkede toplam 500 milyon insan kullanıyor.
Trump ve hükümetin bu kararları almasındaki en büyük etken ulusal güvenlik riski
Amerika - Çin ticaret savaşının önemli bir ayağı bu ambargo diyebiliriz
15 Mayıs önemli bir nokta. Ulusal güvenlik kararnamesi ve olayın NATO’ya bile sıçraması Huawei’den büyük tepki aldı.
ABD Başkanı Donald Trump 'ulusal acil durum' ilan ederek, Amerikan şirketlerinin ulusal güvenlik riski teşkil eden firmalara ait telekomünikasyon ekipmanlarını kullanmalarını yasaklayan kararnameye imza attı.
Huawei bu kararın Amerika’ya zarar vereceğini ve insanları pahalı alternatiflere mahkum etmek anlamına geldiğini savunuyor.
Google Play ve Google Play Protect mevcut cihazlarda yasaklı değil.- Ambargo uygulayan şirketler arasında Qualcomm, Google gibi Amerikalı şirketlerin yanında Intel gibi şirketler de yer alıyor. Intel, Qualcomm, Xilinx, and Broadcom.
Huawei son 3 aydır ürün stoklayarak duruma hazırlık yapmış.- Huawei açık kaynak kodlu bir sistem olduğu için android’e erişmeye devam edecek ama Reuters’a göre, Google teknik destek ve Android servislerine erişimi kısıtlayacak.
Hamle Huawei’nin Avrupa’daki etkinliğini azaltmak için yapılmış olabilir.

16 Nisan tarihli köşe yazımız: 5G İnternet: AB, ABD ve Türkiye https://www.technopat.net/2019/04/16/5g-internet-ab-abd-ve-turkiye/
19 Mayıs haberimiz: Huawei Telefonlar Android Güncellemesi Alacak mı? https://www.technopat.net/2019/05/19/huawei-telefonlar-android-guncellemesi-alacak-mi/
20 Mayıs haberlerimiz:
Intel ve Qualcomm, Huawei İlişkilerini Askıya Aldı
https://www.technopat.net/2019/05/20/intel-ve-qualcomm-huawei-iliskilerini-askiya-aldi/
Google’ın Huawei Açıklamasında Rahatsız Eden Detay
https://www.technopat.net/2019/05/20/googlein-huawei-aciklamasinda-rahatsiz-eden-detay/
Huawei Android Yasağı Hakkında İlk Açıklamayı Yaptı
https://www.technopat.net/2019/05/20/huawei-android-yasagi-hakkinda-ilk-aciklamayi-yapti/
Huawei Türkiye Basın Açıklaması Yaptı
https://www.technopat.net/2019/05/20/huawei-turkiye-basin-aciklamasi-yapti/
Huawei Kendi İşletim Sistemi İçin Çalışmalarını Hızlandırdı: https://www.technopat.net/2019/05/20/huawei-kendi-isletim-sistemi-icin-calismalarini-hizlandirdi/




Tags:
Technopat
teknoloji
video
Huawei
yasak
Google
ABD
Çin
ekonomi
güncelleme
Android
açık kaynak
ambargo
Intel
Qualcomm
Microsoft
Broadcom
teknoloji gündemi
huawei
google
ban
ticaret
huawei alınır mı