2023 Teknoloji Trendleri: Computex 2023 Fuarını Değerlendirdik

Channel:
Subscribers:
720,000
Published on ● Video Link: https://www.youtube.com/watch?v=gkRzzPP_x_o



Duration: 19:50
10,325 views
497


Her yıl Tayvan'da gerçekleşen Computex 2023 bilgisayar fuarında bu yıl en çok dikkatimizi çeken teknolojileri konuştuk.

OLED monitörler yaygınlaşıyor. ASUS'tan sonra Corsair de OLED monitörünü piyasaya sürüyor. Bu monitörler LG'nin OLED panelini kullanıyor. Üreticiler farklılaşmak için monitörlere USB Hub gibi farklı özellikler ekliyor. Yine QD OLED monitörler de OLED'i takip ediyor.

Monitörlerde MiniLED ve ardından MicroLED modeller de gelmeye başladı. OLED'in bazı dezavantajlarına karşın bu monitörler hem çok yüksek parlaklık sunuyor hem de yüksek renk gamutu.

Anakartlarda girişler arkaya alınıyor. Bunu ilk olarak Gigabyte'ta görmüştük. Daha sonra ASUS ve MSI da bu anakartlarını tanıttı. Burada asıl merak ettiğimiz konu Intel'in ATX12VO standardı neden anakart üreticileri tarafından kabul görmedi? ATX12VO ile kablo kalabalığı azalıyor zira 24 PIN güçş girişi hem büyük hem de işlemci için EATX12V girişi gerekiyor ki bu da artık çift 8 PIN oldu bazı modellerde.

Anakartlardaki bir başka gelişim de Wi-Fi 7. Üreticiler artık anakartlara doğrudan Wi-Fi 7 destekli modüller takıyor. Bu anakartlar yine Thunderbolt 4 ve USB 4 desteği de sunuyor.

Ekran kartlarında daha fazla sıvı soğutmalı modeller görüyoruz. ASUS ROG Matrix bunlardan biriyken MSI'ın da ekran kartının üstüne radyatör koyduğu FusionChill isimli tasarımının patenti alınmış durumda.

PC fanlarında da yeni trend kablosuz fanlar. Daha doğrusu tek takblo ve sonrasında mıknatıs ile birbirine bağlanan fanlar. Bunu ilk Lian Li piyasaya sürmüştü, sonrasında Thermaltake ve Corsair de bu trendi takip etti. Yeni fanlar sayesinde PC kasaları artık çok daha deri toplu oluyor.

SSD'ler de büyümeden nasibini alıyor. PCIe 5.0 SSD'lerde soğutma çok daha büyük önem taşıyor. Bu yüzden de üreticiler aktif soğutmalı modelleri tercih ediyor. Fuarda MSI'ın Spatium M570 modeli bunun en güzel örneğiydi. Tek başına 10 GB/sn üstüne çıkan bu model RAID 0 ile 20 GB/s üstü okuma/yazma hızları sunabiliyor.


Technopat.net Yayın Kanalları ve Sosyal Medya Hesapları:
◭ Site → https://www.technopat.net/
◮ Forum/Sosyal Ağ → https://www.technopat.net/sosyal/
◩ TikTok → https://www.tiktok.com/@technopatnet
◪ Twitch → https://www.twitch.tv/technopat
◧ LinkedIn → https://tr.linkedin.com/company/technopat
◨ Twitter → https://twitter.com/TechnopatNet
◎ Instagram → https://www.instagram.com/technopatnet/
◫ Facebook → https://www.facebook.com/Technopat/
○ YouTube → https://www.youtube.com/technopat
https://www.youtube.com/channel/UC-gs6ml23jQKvLC86LzpQ0g
→ Technopat Global YouTube/TPN → https://www.youtube.com/channel/UCsh0Qd1GDHK8Hnvn02bluzA
→ Technopat Social English/International Section → https://www.technopat.net/sosyal/bolum/english-section.118/







Tags:
Technopat
teknoloji
video