ÇAMAŞIR MAKİNESİNDE GİYSİ BOYAMA PART 2
Viktoria Kumaş BoyaSI İLE NE YAZIKKİ BOYANAMIŞTIR !!!!!!
KOYU MAVİ KOYU MOR OLMADI BİR DAHA DENESEMMİ BİLMİYORUM?????
Evde Kumaş Boyama ve Kot Boyama Hakkında Bilgi
Özellikle koyu renkli kumaşların, çeşitli çevresel faktörlerden dolayı ( güneş, yıkama vs.) zamanla renklerinin solduğu görülür. Sırf renklerini kaybettiği için bu elbiselerin eskidiklerini düşünerek atarız. Oysa, temin edilecek toz kumaş boyaları ile elbiseler boyanabilmekte ve yeni gibi olabilmektedir. Bir kaç ip ucu bilinirse kumaş boyama yöntemleri ile elbiseler eskisinden dahi kalıcı renge sahip olabilecektir.
Kumaş boyası ( genelde victoria marka olanı tercih ediliyor) kırtasiyelerden, aktarlardan, tuhafiye ve manifaturacılardan temin edilebilir. Ancak bu işletmelerde illaki satılacak bir kaide yok çünkü bazılarında artık satılmıyor. İnternet üzerinde kolaylıkla temin edilebilir. Ayrıca, kumaş boyası yanında renk sabitleyici de alınması önerilir. Bu ikisi alındıktan sonra gerek duyulan diğer malzeme ise iki adet kova ( elde boyama için ) yada bir çamaşır makinası.
Ayrıca kumaş boyama ve kot boyama ile ilgili bir kaç önemli nokta belirtelim;
1-) Boyama işlemi tek renkli giysiler için geçerlidir. Farklı renk ve desenler için daha özel ve beceri isteyen yöntemler vardır
2-) Giysinizi, giysinizin renginden başka bir renge de boyayabilirsiniz. Burada dikkat etmek gereken nokta, seçeceğiniz rengin giysinizin renginden daha koyu olmasıdır. Yani, giysiniz açık mavi ise koyu bir renk seçebilirsiniz ancak koyu mavi ise açık bir renge sağlıklı bir şekilde boyayamazsınız. Fakat, ağartma işlemi kullanarak, sonrasında bu işlemler denenebilir.
3-) Boyanacak kumaşın daha çok pamuk, yün veya naylon olması gerekir. Polyester ve akrilik kumaşlar için daha özel boyalar ve daha yüksek sıcaklıklar gerekebilir.
4-) Ceket, mont, palto ve kot pantolanlar için çamaşır makinesi olumlu sonuç verebilir ancak daha çok elde boyama tavsiye edilir. Elde boyama için yazımızın sonunda bilgi verdik.
5-) Boyama sırasında kesinlikle eldiven kullanılmalıdır ve boyanın temas edebileceği yer gibi zeminlere gazete örtülmesinde fayda vardır.
6-) ÖNEMLİ: Koyu renkli kumaşların gerek orjinalleri, gerekse boyanmışlarında görülen en önemli sorun renk atmasıdır. Bazı kaynaklarda, yeni alınan bir elbisenin veya boyama işlemi tamamen bittikten sonra ( fiskeleme işlemi dahil ) eski bir elbisenin, 2-3 saat biraz fazlaca tuzlu ve fazlaca sirkeli suda bekletilmesi tavsiye edilmektedir. Bunun amacı ise rengi tamamen sabitlemektir. Tabi bu yöntemin; kot, keten, pamuk, yün ve naylon gibi kumaşlarda başarılı olacağı kanaatindeyiz.
7-) Makinanızın deterjan gözünün boyanmasını istemiyorsanız toz kumaş boyasını ayrı bir plastik şişe veya kapta su ile karıştırıp makinanın içine yerleştirebilirsiniz.
ALINTIDIR...
https://www.1organik.com/evde-kumas-boyama-ve-kot-boyama.html