Logitech MX Vertical Dikey Fare İncelemesi

Logitech MX Vertical Dikey Fare İncelemesi

Channel:
Subscribers:
720,000
Published on ● Video Link: https://www.youtube.com/watch?v=vSlA9VzaSjc



Category:
Vlog
Duration: 11:33
56,275 views
791


https://www.technopat.net/2019/12/31/logitech-mx-vertical-incelemesi/ Dikey fare de nedir? Bunu merak edenler ve klasik farelerden sıkılanlar, bileği ağrıyanlar için değişik bir model incelemesi: Logitech MX Vertical.

Bilgisayar karşısında çok uzun saatler çalışan her kullanıcı gibi bilek ağrıları ve yorgunluğu yaşıyorum. Bununla mücadele etmek için de zaman zaman sabitleyici destek takarak elimi dinlendiriyorum. Ancak her zaman dinlenecek zaman olmuyor. Bu yüzden ergonomik fare ve klavyeleri takip ediyorum ve bu alandaki ürünler beni heyecanlandırıyor.

MX Vertical 57 derecelik bir açı ile, yüksek bir kule gibi tasarlanmış. Klasik yatay farelerden çok farklı bir kullanımı ve uzun bir alışma süresi var. Amacını bakar bakmaz anlıyorum: Bilek açısını değiştirmek ve burada karpal tünel sendromunun gelişmesini engellemek. Elbette bu tıbbi bir tespit değil, bir kullanıcı düşüncesi.

Şimdi kollarınızı iki yana salın, kasıtlı olarak çevirmediğiniz sürece çoğunuzda bileklerinizin doğal duruşunda avuç içleriniz ne tam geriye, ne de tam yana bakacaktır. Bu açıda kollarınız rahatça durabilir. Şimdi elinizi farenizin üzerine koyun. Avuç içinin doğrudan masaya dönük olması, kolun doğal duruşu değil. Doğal olmayan her duruş da kaslarda gerilim demek. Kısa sürede olmasa da uzun süre bu şekil durduğunda bilekte ağrı hissetmemiz de doğal.

İşte MX Vertical bu açıyı değiştirerek 57 derecede, yataydan ziyade dikey hale getiren bir fare. Klasik bir fare gibi gövdesini hareket ettirip, yine sol tık, sağ tık ile işlerinizi yapıyorsunuz. Dikeye daha yakın bu tutuş uzun süre kullanırken bileğiniz daha az yorulmasını sağlıyor.

Alışmanın güç olmasının sebebi özellikle parmak uçları ya da bilekten hareketin yerinin değişmesi. Yıllarca kas hafızanıza oturmuş hassas hareketler, nişan alma çok daha farklı işliyor. Bu yüzden bu bir oyuncu faresi değil, bir iş ve ofis faresi. Zaten Logitech’in MX serisi fareleri iş ve üretkenlik odaklı modellerden oluşuyor. Oyuncular için süper hassas sensöre sahip, yüksek nişan yeteceğine uygun G305 modelini incelemiştik. Burada konumuz tamamen farklı olan ofis kullanımı.

En beğendiğim yanı dokusu oldu. Yumuşak bir tutuşu ve dikey kanallar şeklindeki kabartılı yapısı farenin elden kaymasını engelliyor. MX Vertical desteği gibi elimi rahatça yerleştirip yorulmadan saatlerce kullanabildiğim bir fare oldu.

Kablosuz olarak 2.4 GHz bandından Logitech USB alıcıya bağlanan bu fare, isterseniz Bluetooth üzerinden de farklı bir cihaza bağlanabiliyor. Hatta Logitech Flow ve Options yazılımlarını da kurarsanız hem bilgisayarlar arasında uygulama ile dosya aktarabiliyorsunuz, hem de ayarları yapabiliyorsunuz. USB Type-C portundan da şarj edebiliyorsunuz. Şarjlı olduğu için pil masrafı yok, tek tam şarjda aylarca kullanılabiliyor.

Başparmak üstündeki iki tuş kullanışlı, tepedeki DPI değiştirme tuşu da iki DPI ayarı arası geçiş sağlıyor. Basılı tutarsanız da hızı ayarlayabiliyorsunuz. Bu güzel bir kısayol. Ancak burada bolca yer var, farklı tuşlar da konabilir ve bunlar makro programlanabilir yapılabilirdi, bence atlanmış bir fırsat olmuş.

Artıları farklı bir ergonomi, bilek rahatlığı ve görenleri şaşırtmak. Ayrıca el içi dokusunun rahatlığı, Logitech uygulamasının kullanışlı olması, üç farklı cihaza bağlanabilmesi de diğer güzel noktalar. Özellikle de dokusu ve el altındaki hissiyatı çok iyi.

Diğer önemli artıya gelirsek ana iki tıklama tuşunun sadece yan kısımda kalmayıp, öne doğru dairesel bir şekilde uzanması da işaret ve orta parmağı farenin ön kısmından tıklayacak şekilde kullanmaya da imkan vermiş. Bu da açılı bir pençe tutuşuna da imkan sağlamış. Düz tutuşta serçe parmağım masaya fazla sürtünürken, biraz daha yukarıdan ve önden tutarken elim masaya değmiyor. Daha rahat buldum.

BOYUTLAR
MX Vertical
Yükseklik x Genişlik x Derinlik:
78,5 mm x 79 mm x 120 mm

Ağırlık: 135 g
Unifying Alıcı
Yükseklik x Genişlik x Derinlik:
18,4 mm x 14,4 mm x 6,6 mm

Ağırlık: 2 g

SİSTEM GEREKSİNİMLERİ
USB AlıcıGereken: kullanılabilir USB bağlantı noktası Windows®7, Windows 8, Windows 10 veya üzeri macOS 10.13 veya üzeri Linux®BluetoothGerekli: Bluetooth düşük enerji teknolojisi Windows 8, Windows 10 veya üzeri macOS 10.13 veya üzeri iPadOS 13.1 veya üzeri 5Linux

TEKNİK ÖZELLİKLERAlgılayıcı
Nominal değer: 1000 dpi ve 1600 dpiDPI (En düşük ve en yüksek değer): 400 dpi - 4000 dpi (50 dpi’nin katlarında ayarlanabilir)
Düğmeler
4 Özelleştirilebilir tuş (Varsayılan: Geri/İleri, DPI, Orta tıklama)
Kaydırma Tekerleği
Hassas tekerlek
Pil ömrü
Yeniden şarj edilebilir Li-Po pil (240 mAh)
Kablosuz Çalışma Mesafesi:
10 m kablosuz
İsteğe Bağlı Yazılım
Logitech Options tarafından desteklenir

#logitech #MXvertical #ergo







Tags:
Technopat
teknoloji
video
Logitech MX Vertical
Logitech MX Vertical özellikleri
Logitech MX Vertical fiyatı
ergonomi
mouse
en rahat mouse
Logitech MX Vertical fare
Logitech MX Vertical nasıl
vertical fare
logitech
logitech ürünleri
logitech fare
mouse inceleme