"Bill Gates insanlara çip takacak" iddiasının aslı ne?

Channel:
Subscribers:
1,730,000
Published on ● Video Link: https://www.youtube.com/watch?v=U0zshGAwJ7k



Duration: 5:39
98,249 views
3,801


Bugün internet “komplo teorisi” olarak adlandırılan bu tarz videolarla dolu ve aklınıza hayalinize gelmeyecek konular hakkında aklınıza hayalinize gelmeyecek bağlantılar sıralanmaktalar. Aslında ben böyle videoları epey seviyorum ve gülerek izliyorum ancak emin olun, GZT hakkında hazırladığımız bu mizanseni dahi ciddiye alacak insanlar var.

Propaganda serisi ismini ana akım medyanın propagandacı yayın çizgisinden almakta. Yayınlarımda ağırlıklı olarak ana akım medyanın gerçek gazeteciliğe açtığı savaşı işlemekteyim. Bu içeriklerime de haklı olarak şöyle bir yorum geliyor: Ana akım medyaya güvenmeyelim de bu tarz komplo teorilerine mi güvenelim.

Gerçekten neye güvenelim? Ne komplo teorisi ve ne gerçek gazetecilik?

Bilginin düşmanı bilgisizlik değil, yanlış ve yalan bilgidir.

Komplo teorileri diye sınıflanan ve karikatürize edilen bilgilerin bir çoğu da bu sınıftadır. Aslında bunu zaten biliyoruz çünkü ana akım medya her gün “komplo teorilerine inanmayın” türünden haberlerle, var olsunlar, bizi bilgilendiriyor ve bilinçlendiriyor. Fakat son zamanlarda, ana akım medyanın bazı konuları “komplo teorisi” olarak etiketlemesi eskisi kadar etki yapmamaya başladı.

Çünkü dünyanın dört bir yanından insanlar “komplo teorisi” karalamasıyla önemli konuların gizlendiğine yönelik bir inancın içine girdiler. Üstelik bu inanç altı boş da değil. Gerçekten de ana akım medya “komplo teorisi” sözcüğünü, “çürütüldü” sözcüğünü artık bir doğrulama aracı olarak değil, bir sansür aracı olarak kullanmaya başladı.

Hatta, örneğini verdiğimiz gibi komplo teorileri, bu ana akım medya kanalları için adeta bir nimet olmaya başladı.

Ne demek istediğimi bir örnekle açıklayayım.

Öncelikle gerçek bir haber alalım: 2019 yılında Bill Gates, bir internet portalı olan Reddit'in 'Bana Her Şey Sor' oturumu sırasında koronavirüs pandemisi hakkında soruları yanıtlarken, koronavirüs için test edilen ve kimin aşı olduğunu da gösterebilen "dijital sertifikalar” üreteceğini söyledi.

2018 yılında başlayan bu çalışma ID2020 adını taşıyor ve deriye yerleştirilecek bir verici sayesinde insanlarla ilgili verilere anlık erişmeyi sağlıyor.

Çalışmanın resmi sitesinde bu projenin Microsoft’a ait olduğu görünüyor.

İlginç olan bundan sonrası.

Önce bir grup insan çıkıyor ve Bill Gates insanlara aşı yapma adı altında mikro-çipler takacakmış diyor.

Sonra bir ana akım medyanın doğrulama kısmı, örneğin Reuters doğrulama haber yayınlıyor. Haberin başlığı şöyle:

“Yanlış iddia: Bill Gates mikroçip kullanmayı planlıyor.”

Doğrulama haberi, internette dolanan bir komplo teorisini almış: “Bill Gates insanlara çip takacak”. Sonra bu haberi çürütmüş. Ancak çürütmenin 4-5 paragraf altındaki cümlede şunu diyerek:

“Gates Reddit’te katıldığı bir soru-cevapta insanların dijital sertifika olacağından bahsetti ancak bunların mikroçip implantları olacağını söylemedi”

Yani çürüttüğü metinde dahi Bill Gates’in tüm insanlığı bir şekilde dijital sertifikaya bağlama planı olduğunu söylemişler, ancak uçuk bir komplo teorisi bulup onu gündemlerine alarak ilk bakışta Gates’in bu söylemlerini karartan bir doğrulama yapmışlar.

Bu kişiler aslında insan beyninin çalışma prensibini çok iyi biliyorlar. İnsanların büyük çoğunluğu bir bilgi işittiğinde bunu araştırmak kaynaklarını kontrol etmek yerine Google’a giriyorlar, duyduğu bilgiyi yazıyorlar ve eğer karşılarına “x iddiası çürütüldü” gibi bir ifade çıkmışsa orada duruyorlar.
Bu insanların belki sadece yüzde 1’i “çürütüldü” başlığını gördükten sonra siteyi tıklıyor. Bu yüzde birin de belki de yüzde 1’i eleştirel bir düşünceyle bu sitenin içindekileri okuyor. Dolayısıyla 10 bin kişidn 9 bin 999’u için bu iddia artık çürütülmüş bir iddia.
Peki bu iddia çürütüldü mü? Hayır, sadece Bill Gates’in nasıl bir dijital sertifika hayal ettiğini bilmiyoruz. Ortada zaten yeterince rahatsız edici bir gerçek haber varken, önce birileri bu gerçek haberi paylaşmak yerine komplo teorisi üretti, sonra ise ana akım medya, gerçek haberi yayma görevini bir kenara bırakarak bu uydurma komplo teorisini kendisine konu edindi.
Bu, bir istisna değil. Gerçek gazeteciliği örtmek için insanlara bilinçli şekilde sunulan iki ayrı hikaye. Ne ana akım medya, ne de komplo teorileri, gerçeği araştıranlar için bir rehber değil.
İkisine karşı da şüpheyle yaklaşın, sorun, araştırın, okuyun, zihninizi ve bedeninizi temiz tutun.







Tags:
komplo
çip
aşı
çin
kısır
iddia
gzt
dünya
korona
covid19
salgın
medya
haber
yalan