Kenetlenme: Axiom 3 Uluslararası Uzay İstasyonu'na Ulaşıyor!

Channel:
Subscribers:
718,000
Published on ● Video Link: https://www.youtube.com/watch?v=nQd8_jFyNrI



Duration: 4:34:23
9,144 views
178


Pek çok Türk Bilim yayınının ortak sunumunda gerçekleşen bu canlı yayında Türk astronot Alper Gezeravcı'nın da bulunduğu ekibin Uluslararası Uzay İstasonu'na geçişini izleyeceğiz.

Axiom Mission 3 (Ax-3) astronotları, NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Fırlatma Kompleksi 39A'dan fırlatıldıktan kısa bir süre sonra, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) yolculukları sırasında SpaceX Dragon uzay aracından hızlı bir check-in yaptılar. Mürettebat, uzaydaki ilk deneyimlerini paylaştı.

Check-in sırasında Ax-3 Komutanı Michael López-Alegría, fırlatma ile ISS'ye kenetlenme arasındaki ara dönemde seyreden mürettebatın refahını ve güvenliğini teyit etti.

Axiom Space, SpaceX ve NASA yer personeli arasındaki işbirliği çabaları tüm hızıyla sürerken, ekipler titizlikle koordine olarak uzay istasyonunun uygun bir şekilde durdurulmasını sağlıyor. Dragon uzayda ilerlerken, uzay aracı otonom olarak ISS ile dikkatli ve hesaplanmış bir buluşma gerçekleştirecek. Dragon uzay aracının ISS Harmony modülünün uzaya bakan portuna 20 Ocak günü saat 12:19 gibi kenetlenmesi bekleniyor.

#AlperGezeravcı #CanlıYayın #Uzay

Görev Hakkında:

Görev, ilk Türk astronotu taşımasının ötesinde, tamamı Avrupalı mürettebattan oluşan ilk uzay görevi olması bakımından da önem taşıyor. Bir İspanyol/Amerikalı komutan, bir İtalyan pilot ve bir Türk ile bir de İsveçli sefer uzmanı var. Ekip, yaklaşık 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yaptıktan sonra Dünya’ya dönecek.

Alper Gezeravcı, Ax-3 misyonunun geri kalanı gibi bu mikrogravitenin etkilerine yönelik deneyler gerçekleştirecek. Bu deneylerin neredeyse hepsi TÜBİTAK UZAY tarafından belirlenen deneyler olacak. Örneğin "ALGALSPACE" deneyi ile ilk kez, Antarktika’da ve ılıman bölgelerde yaşayan mikroalglerin büyüme verileri uzaya götürülen mikroalglerle karşılaştırılacak. “UZMAN” kod adlı bir başka deneyde alglerin uzay görevlerinde karbondioksitten oksijen üretimi, ek gıda temini, su iyileştirme ve yaşam destek sistemleri gibi alanlarda kullanılıp kullanılamayacağı ile ilgili veriler toplanacak. Bir başka deney olan “CRISPR-GEM" deneyi, bitkilerin uzay görevleri sırasında karşılaşacakları biyolojik ve biyolojik olmayan streslere karşı savunma mekanizmalarını anlamayı ve geliştirmeyi amaçlıyor. Bu da çok özel bir çalışma, çünkü daha çok yeni olan ve daha şimdiden genetik bilimini ayrı bir seviyeye çıkarmayı başaran Nobel Ödüllü CRISPR gen düzenleme tekniklerinin düşük kütleçekimli ortamlarda nasıl çalıştığını anlamamızı sağlayacak

Technopat.net Yayın Kanalları ve Sosyal Medya Hesapları:
◭ Site → https://www.technopat.net/
◮ Forum/Sosyal Ağ → https://www.technopat.net/sosyal/
◩ TikTok → https://www.tiktok.com/@technopatnet
◪ Twitch → https://www.twitch.tv/technopat
◧ LinkedIn → https://tr.linkedin.com/company/technopat
◨ Twitter → https://twitter.com/TechnopatNet
◎ Instagram → https://www.instagram.com/technopatnet/
◫ Facebook → https://www.facebook.com/Technopat/
○ YouTube → https://www.youtube.com/technopat
https://www.youtube.com/channel/UC-gs6ml23jQKvLC86LzpQ0g
→ Technopat Global YouTube/TPN → https://www.youtube.com/channel/UCsh0Qd1GDHK8Hnvn02bluzA
→ Technopat Social English/International Section → https://www.technopat.net/sosyal/bolum/english-section.118/







Tags:
Technopat
teknoloji
video
Türk
uzay
Axiom 3
ISS
ortak yayın
bilim
bilim ve teknoloji
ALPER GEZERAVCI