Ortak Yayın: İlk Astronotumuz ALPER GEZERAVCI Uzaya Gidiyor!

Channel:
Subscribers:
718,000
Published on ● Video Link: https://www.youtube.com/watch?v=t-FmT6bJ75w



Category:
Let's Play
Duration: 4:27:57
12,324 views
385


Geri sayım başlıyor! Türkiye'nin nadide bilim platformlarının ortak yayınıyla, ülkemiz adına bu tarihi olayı canlı olarak sizlerle paylaşıyoruz. Peki ilk Türk astronot kim olacak? Nereye gidecek? Orada ne yapacak? Buyrun...

Hava Pilot Yarbay Alper Gezeravcı, ilk Türk astronot olmak üzere. Her şey yolunda giderse, Uluslararası Uzay İstasyonu'na gidiyor. Peki nasıl? Axiom-3 göreviyle.

Bu isimleri adım adım açıklayalım SpaceX’e ait ancak Axiom Space firması tarafından komuta edilecek olan Crew Dragon uzay aracı, Türkiye saati ile 18 Ocak 2024 sabah 01:11’de Florida’dadaki Kennedy Uzay Üssü’nden kalkacak.

Peki Axiom-3 nedir? Kısaca Ax-3 olarak bilinen bu misyonun hedefi, Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaşmak.

Görev, ilk Türk astronotu taşımasının ötesinde, tamamı Avrupalı mürettebattan oluşan ilk uzay görevi olması bakımından da önem taşıyor. Bir İspanyol/Amerikalı komutan, bir İtalyan pilot ve bir Türk ile bir de İsveçli sefer uzmanı var. Ekip, yaklaşık 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yaptıktan sonra Dünya’ya dönecek.

Alper Gezeravcı, Ax-3 misyonunun geri kalanı gibi bu mikrogravitenin etkilerine yönelik deneyler gerçekleştirecek. Bu deneylerin neredeyse hepsi TÜBİTAK UZAY tarafından belirlenen deneyler olacak. Örneğin "ALGALSPACE" deneyi ile ilk kez, Antarktika’da ve ılıman bölgelerde yaşayan mikroalglerin büyüme verileri uzaya götürülen mikroalglerle karşılaştırılacak. “UZMAN” kod adlı bir başka deneyde alglerin uzay görevlerinde karbondioksitten oksijen üretimi, ek gıda temini, su iyileştirme ve yaşam destek sistemleri gibi alanlarda kullanılıp kullanılamayacağı ile ilgili veriler toplanacak. Bir başka deney olan “CRISPR-GEM" deneyi, bitkilerin uzay görevleri sırasında karşılaşacakları biyolojik ve biyolojik olmayan streslere karşı savunma mekanizmalarını anlamayı ve geliştirmeyi amaçlıyor. Bu da çok özel bir çalışma, çünkü daha çok yeni olan ve daha şimdiden genetik bilimini ayrı bir seviyeye çıkarmayı başaran Nobel Ödüllü CRISPR gen düzenleme tekniklerinin düşük kütleçekimli ortamlarda nasıl çalıştığını anlamamızı sağlayacak

Technopat.net Yayın Kanalları ve Sosyal Medya Hesapları:
◭ Site → https://www.technopat.net/
◮ Forum/Sosyal Ağ → https://www.technopat.net/sosyal/
◩ TikTok → https://www.tiktok.com/@technopatnet
◪ Twitch → https://www.twitch.tv/technopat
◧ LinkedIn → https://tr.linkedin.com/company/technopat
◨ Twitter → https://twitter.com/TechnopatNet
◎ Instagram → https://www.instagram.com/technopatnet/
◫ Facebook → https://www.facebook.com/Technopat/
○ YouTube → https://www.youtube.com/technopat
https://www.youtube.com/channel/UC-gs6ml23jQKvLC86LzpQ0g
→ Technopat Global YouTube/TPN → https://www.youtube.com/channel/UCsh0Qd1GDHK8Hnvn02bluzA
→ Technopat Social English/International Section → https://www.technopat.net/sosyal/bolum/english-section.118/







Tags:
Technopat
teknoloji
video
Türk
uzay
Axiom 3
ISS
ortak yayın
bilim
bilim ve teknoloji
ALPER GEZERAVCI