HABERLER YALAN, KURBANLAR GERÇEK! (Yanlış bilgiler 2020'de nasıl cellat oldu?)

Channel:
Subscribers:
1,740,000
Published on ● Video Link: https://www.youtube.com/watch?v=fIbEYKtCHMY



Duration: 3:31
2,560 views
156


Koronavirüs salgını başlar başlamaz birçok yanlış bilgi ve yalan haber sosyal medya üzerinden -özellikle WhatsApp'taki ses kayıtları aracılığı ile- yayıldı. Sonu düşünülmeden piyasaya sürülen bu temelsiz iddialar yüzünden ilişkiler bozuldu, hatta bazı insanlar hayatını kaybetti

İlk bakışta ses kayıtları ve paylaşımlar makul olarak görüldü, çünkü bilginin güvenilir kaynaklardan geldiği düşünüldü. Ama olay öyle değildi ne yazık ki. Ellerinizi yıkayın gibi basit bir tavsiyenin yanına sahte tedavi yöntemleri konulup servis edildi.

İngiltere'de yaşayan 84 yaşındaki Peter Lee Goodchild, yanlış bilginin yayılmasında rol alan kişiler arasında önemli bir örnek.

Facebook'ta paylaştığı mesajı 400 bini aşkın hesap paylaştı ve milyonlarca görüntülenme aldı. Yazdıklarını bir arkadaşının Çin'de hastanede çalışan amcasına dayandıran Goodchild'ın gönderisinde koronavirüs hakkında ipuçları vardı ancak burada paylaşılan bilgiler yanlıştı ve temelsizdi.
Peter belki bu mesajı iyi niyetle paylaşmıştı ancak internetteki yalanlar bazen hayati zararlar da verebiliyor. Örneğin 5G teknolojisi ile koronavirüs arasında kurulan bağlantılar telefon santrallerine ve telekomünikasyon sektöründe çalışanlara yönelik saldırıları tetikledi.
Öte yandan Trump ve Bolsanaro gibi liderlerin COVID-19'a iyi geldiğini iddia ettikleri hidroksiklorokin maddesini aşırı dozda kullanıp zehirlenenler de oldu. Tabi Trump'ın vücudumuza dezenfektan ve çamaşır suyu enjekte edersek, virüs yaşayamaz açıklamasını ciddiye alanlar da oldu ve sonucu doğal olarak iyi olmadı

ABD'nin Florida eyaletinde taksicilik yapan Brian'ın hikayesi ise çok daha sarsıcıydı. Facebook'ta gördüğü mesajların etkisiyle pandemiye inanmadı, maske takmadı ve sosyal mesafeyi umursamadı.

Fakat Brian ve eşi Erin, koronavirüse yakalanarak ciddi semptomlar gösterdi ve hastaneye kaldırıldı. Artık olayın bir oyun olmadığının farkına varmışlardı. Ağustos ayında Brian'ın eşi Erin, koronavirüs kaynaklı olarak kalbinde ortaya çıkan rahatsızlık nedeniyle yaşamını yitirdi.

Ses kayıtları ve 5G iddialarıyla başlayan süreç, yıl içinde şekil değiştirmeye başladı. Virüsle ilgili bilgiler arttıkça, yanıltıcı tavsiyeler daha az görülmeye başlandı.

Sosyal medyada influencer olarak tabir edilen yüksek takipçili kullanıcılar, ortaya attıkları asılsız iddialarla takipçi sayılarını katladı. Bu kişiler virüsü reddediyor ya da kasıtlı olarak her şeyin organize edildiğini savunuyorlardı.
2020 sona erdi ancak yanlış bilgilerle sorunumuz ortadan kalmış değil.

Dünya genelinde insanlar koronavirüs aşılarına ulaşmaya başladı ve komplo teorisyenleri şimdi de buna odaklanmaya yöneliyor.

Örneğin Teksas'ta yaşayan Patrica isimli bir kadının ayağında çıkan yaralar aşı karşıtı propaganda için kullanılmak istendi ancak olayın aslı kısa sürede ortaya çıktı. Patrica'nın ayağında açıklanamayan bir deri hastalığı vardı ve bu durum aşı dozu vücuduna enjekte edilmeden beş gün önce ortaya çıkmıştı. 2020'nin komplo teorisi mağdurlarına böylece Patricia da eklenmiş oldu.


Yeni videoları kaçırmamak ve abone olmak için ►https://www.youtube.com/channel/UClWewRX7n_IY3mBbxmttR5Q?sub_confirmation=1

💖 Düşüncelerinizi yorumlar kısmına bırakmayı ve bizi arkadaşlarınıza önermeyi unutmayın

🔎 BİZE ULAŞIN:
Instagram: https://www.instagram.com/gzt/
Twitter: https://twitter.com/gztcom
Web sitemiz: https://www.gzt.com/

#gerçekyalan #haber #gündem







Tags:
haber
gündem
türkiye
gzt
video
içerik
ajans
istanbul
ankara
Gerçek Yalan
Yalan haberler
Yalan
Yalan haber nasıl yapılır
Yalan haberler komik
Röportaj adam