Muhteşem Süleyman ve psikolojik üstünlüğü 👑

Channel:
Subscribers:
1,740,000
Published on ● Video Link: https://www.youtube.com/watch?v=bIRr0XuffN0



Duration: 4:53
7,315 views
547


Bu mektup sadece Kanuni Sultan Süleyman’ın kendisinden yardım isteyen Fransa Kralı Fransuva’ya cevabını ileten tarihi bir mektup değil. Aynı zamanda Osmanlı Devleti’nin eriştiği gücün ve ihtişamın zamanı aşan bir manifestosu anlamına da geliyor. Mektubun üslubuna bakarak dahi Kanuni’nin Avrupa’ya karşı sağladığı ezici psikolojik üstünlüğün tüm hatlarını bu mektupta görmek mümkün. Peki iktidarının altıncı yılında elde ettiği bu askeri ve psikolojik üstünlük Kanuni’ye yetecek miydi, yoksa 40 yıl daha sürecek ‘altın çağ’ daha yeni mi başlıyordu?

Batılı yazarlar tarafından ‘muhteşem’ ve ‘Büyük Türk’ lakaplarıyla anılan Kanuni Sultan Süleyman, 1520’den 1566’ya kadar hükümdarı olduğu Osmanlı İmparatorluğu’nu bilim, kültür, edebiyat ve sanat merkezi olarak zirveye taşıdı. . Ordusuna güveni ve ateşli silahlardaki teknolojik üstünlüğü sayesinde Macarlara karşı Mohaç Meydan Savaşı’nı sadece 2 saatte kazanmış ve tarihin en kısa meydan muharebesinin komutanı olarak adını tarihe altın harflerle yazdırmıştı. Mohaç Savaşı ile dağılan Macaristan’ın yerini almak isteyen Avusturya Arşidüğü Ferdinand Osmanlı’ya saldırdı ancak bu saldırılar kendisi adına başarısızlıkla sonuçlandı ve 1533 yılında İstanbul Antlaşması imzalandı.

Bu antlaşmaya göre, Avusturya Arşidüğü protokol bakımından, Osmanlı Sadrazamı ile denk sayılacak ve Kanuni’ye ‘Peder’im’ diyecekti. Kanuni, Fransa’dan sonra Avusturya’ya da ‘aman’ dileterek Avrupa’ya karşı eşi benzeri görülmemiş bir psikolojik üstünlük kurmuştu.

1529 yılında I. Viyana Kuşatması sırasında şehrin teslim olmasının hemen öncesinde kış mevsiminin yaklaşması; askerlerin ve savaşta kullanılacak tüm malzemelerin hareketinin zorlaşmasına neden olmuştu. Bu yüzden Kanuni, ordusunu geri çekti. Kurduğu psikolojik üstünlüğü kaybetmemek ve ‘Türkler geri çekildi.’ imajı vermemek adına Avrupa’nın içine akıncılar göndermiş ve oluşturduğu itibarın değişmesini engellemişti.
Zigetvar Seferi sırasında 73 yaşında olan Sultan Süleyman, ata binemeyecek kadar bitkin durumdaydı.

Seferin büyük bir bölümünde tahteravanla taşınmasına rağmen yerleşim yerlerine girişlerde ve çarpışmalardan önce atına binip ordusunun önünde bekliyordu. Böylece bitkin olduğunu gizleyerek düşman ordularına korku salıyor, kendi ordusunun motivasyonunu yükseltiyordu. Sonuç olarak Zigetvar Kalesi fethedildi. Ancak Kanuni’nin ömrü bu zaferi görmeye yetmedi.

Askerlerinin moralinin bozulmasını engellemek için ölüm haberi ordudan gizlenmişti. ‘Büyük Sultan’ ölü de olsa son seferinden zaferle ayrılmıştı. Savaş alanındaki ölümü, O’nun ‘Kutsal Savaşçı’ ve ‘Şehit’ unvanlarını almasına sebep oldu. Yaptığı reformlar, bürokrasinin şekillenmesi ve kanuni düzenlemeleri nedeniyle portesi, ABD Temsilciler Meclisi salonun duvarında büyük kanun yapıcıların arasında yerini alan Kanuni Sultan Süleyman’ı psikolojik danışman Buğra Serdaroğlu, Psikoloji İmparatorluğu’nda anlattı.

#KanuniSultanSüleyman #Psikoloji #Osmanlıİmparatorluğu







Tags:
Muhteşem Süleyman
KanuniSultanSüleyman
psikoloji
avrupa
osmanlı
osmanlıimparatorluğu
asker
büyüksultan
Mohaç Meydan Savaşı
iktidar